Bossche bollen

Geen één gebakje zo bekend en begeerd als de échte Bossche bol. Wekelijks verkopen de Bossche bakkers er tienduizenden van. En echt waar; nergens zo lekker als in Den Bosch. Maar zeg nou zelf, wat is er nu verrukkelijker dan deze combinatie van pure chocolade en slagroom.

Als sinds 1900 wordt deze lekkernij gemaakt in de Bossche Visstraat. Bakkerij Royal is inmiddels de derde bakkerij die gevestigd is in de Visstraat en dagelijks de échte Bossche bollen maakt. We maken de Bossche bollen zeven dagen per week vers om u van de allerbeste kwaliteit te voorzien. Bij ons in de winkel kunt u ‘live’ zien hoe de échte Bossche bol wordt gemaakt. Als kenners van de Bossche bol adviseren wij u natuurlijk sterk om die van Bakkerij Royal te eten.

 

Bossche bollen in vele variaties

Naast de traditionele variant maken we de bol ook een maatje kleiner en in diverse smaken. Laat u eens verassen door een variant met een chocolade waar we caramel & zeezout aan toegevoegd hebben of de pure chocolade vervangen hebben door witte chocolade.

Voor al onze varianten gebruiken we een duurzame Callebaut chocolade. Beter wordt het niet! Kom proeven bij ons in het Bakkerscafé Royal met een goede bak koffie en neem ze mee om thuis te genieten. Zelf maken is natuurlijk ook mogelijk door onze workshop te volgen of ons Doe-Het-Zelf-pakket mee te nemen.

Een ‘sjeklade’ bol, zo noemen de Bosschenaren de échte Bossche bol. En waar de toeristen de bol keurig met mes en vork eten, gebruikt de Bosschenaar hiervoor gewoon z’n ‘hèndjes’ (handen). Hij eet de échte Bossche bol op zijn kop vanaf de onderkant. Dit is de handigste manier om de bol zo netjes mogelijk te eten zonder bestek te gebruiken. En zo wordt ook meteen het verschil duidelijk met de bollen die in de rest van het land gemaakt worden. Als de chocolade aan de soes blijft plakken terwijl u deze vanaf de onderkant eet, dan heeft u de échte Bossche bol te pakken.

Traditiegetrouw wordt de échte Bossch bol altijd gemaakt met pure chocolade. Bij Bakkerij Royal gebruiken we hiervoor Belgische Callebaut chocolade met 54,5% cacao. De slagroom waarmee de bol wordt gevuld heeft een vetpercentage van 40%. En mits gekoeld bewaard zijn de bollen drie dagen houdbaar, maar dagvers zijn ze uiteraard het allerlekkerst.

Wist u trouwens dat een échte Bossche bol minder calorieën bevat dat een appelpunt? Dat maakt de keuze voor deze Bossche lekkernij nog gemakkelijker.